top of page
Search

Αβγά και βρεφική διατροφή

  • ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
  • Jul 13, 2022
  • 2 min read

Είναι ασφαλές να ταΐζετε το μωρό σας ολόκληρο το αβγό, ξεκινώντας από τους 6 μήνες. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη μιας αλλεργίας στα αβγά.


Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή των βρεφών από τους παιδιάτρους στον Καναδά συνιστούν τώρα την εισαγωγή ολόκληρων αβγών από την ηλικία των έξι μηνών ή μόλις το παιδί σας αρχίσει να τρώει στερεές τροφές. Οι ειδικοί δεν συνιστούν πλέον την καθυστέρηση της εισαγωγής κοινών αλλεργιογόνων στους δώδεκα μήνες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η έγκαιρη εισαγωγή ολόκληρων αβγών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας του μωρού σας να αναπτύξει αλλεργία στα αβγά. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε


Γιατί τα αβγά αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του μωρού σας;


  • Τα αβγά περιέχουν 14 βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D, E και Β12, σιδήρου και φυλλικού οξέος.

  • Έχουν 6g πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

  • Τα αβγά αποτελούν φυσική πηγή χολίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

  • Είναι εύκολα στη μάσηση και τη χώνευση.

  • Έχουν λεπτή γεύση που απολαμβάνουν τα περισσότερα παιδιά.


Μπορείτε να ξεκινήσετε προσθέτοντας σταδιακά μαγειρεμένα αβγά στη διατροφή του μωρού σας, ακολουθώντας τις εξής απλές συμβουλές:


  • Βράζουμε ένα ολόκληρο αβγό και το πολτοποιούμε.

  • Αναμείξτε περίπου 1 ½ κουταλάκι του γλυκού (7 ml) με λίγο μητρικό γάλα ή νερό. Μην προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη, βούτυρο ή μαργαρίνη στον κρόκο του αβγού. Αφήστε το μωρό σας να απολαύσει τις φυσικές γεύσεις των μεμονωμένων τροφών.

Να θυμάστε να φροντίζετε πάντα ότι τα αβγά του μωρού σας είναι σωστά μαγειρεμένα για να αποφύγετε ασθένειες που μεταδίδονται με τα τρόφιμα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού συνεχίζει να αναπτύσσεται σε αυτό το στάδιο της ζωής του.


Τα αβγά αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του μωρού σας αλλά και για εσάς τις μητέρες επίσης!


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition εστιάζει στην πρόσληψη χολίνης από τα αβγά. Για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο, πατήστε


Μερικά βασικά σημεία συνοψίζονται παρακάτω:

  • Η ανάγκη για χολίνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

  • Τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και της γαλουχίας, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αβγά κατά τη διάρκεια 24 ωρών, βρέθηκε ότι είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χολίνης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν αβγά.

  • Τα αβγά είναι μια από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές χολίνης. Περιέχουν περίπου 130 mg χολίνης ανά αβγό 50 g.








 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page