Τα αβγά είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα της φύσης.
Ένα αβγό βάρους 53g περιέχει 6g πρωτεΐνης και μόνο 70 θερμίδες. Τα αβγά είναι από τα λίγα τρόφιμα που θεωρούνται πλήρης πρωτεΐνη διότι περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα θεωρούνται <<δομικά στοιχεία για το σώμα μας>> επειδή βοηθούν στο σχηματισμό πρωτεΐνης. Το σώμα μας χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη που απαντάται στα αβγά για
Να χτίσει και να επισκευάσει τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος
Να διατηρήσεις τους μύες υγιείς
Να διατηρήσει γερά μαλλιά και νύχια
Να βοηθηθεί στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
Να διατηρήσει τα υγρά του σώματος σε ισορροπία.


Τα αβγά εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Πρωτεΐνη. Απαραίτητη για την οικοδόμηση και επιδιόρθωση των μυών, των οργάνων, του δέρματος, των μαλλιών και άλλων ιστών του σώματος. Η πρωτεΐνη των αβγών απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας.
Σίδηρος. Μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα. Βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.
Βιταμίνη Α. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών.
Βιταμίνη D. Δυναμώνει τα οστά και τα δόντια.
Βιταμίνη Ε. Ένα αντιοξειδωτικό που παίζει ρόλο στη διατήρηση καλής υγείας και στην πρόληψη ασθενειών.
Βιταμίνη Β12. Βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Φολικό οξύ. Βοηθά στην παραγωγή και διατήρηση νέων κυττάρων. Βοηθά στην πρόληψη ενός τύπου αναιμίας. Βοηθά στην προστασία από σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες εάν λαμβάνεται πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
Σελήνιο. Συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για να δρα ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης των ιστών του σώματος.
Λουτεϊνη και Ζεαξανθίνη. Διατηρεί καλή όραση. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Χολίνη. Παίζει ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αβγά και χοληστερόλη
Εάν αποφεύγετε τα αβγά λόγω ανησυχιών που τα συνδέουν με τη διατροφική χοληστερόλη και τη στεφανιαία νόσο, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η διατροφική χοληστερόλη, όπως αυτή που περιέχεται στα αβγά, έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Οι υγιείς ενήλικες μπορούν να απολαμβάνουν ένα αβγό κάθε μέρα χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.